Berlin

Berlin Maj 2010

En grej mindre på min ” att göra” lista.

För mig blev Berlin ett kallt10° kallt och Frost i trädgården :). Läs Mer ... » Berlin, och tyvärr förtog kylan nog lite av upplevelsen.

Alla uteserveringar var tomma och ödsliga och jag tror att det är en del av Berlins gemyt, lite russel och rassel på just uteserveringarna……..

Den första dagen i Berlin frös jag så hemskt att jag tillslut tog på min regnjacka utan på min vanliga jacka och allt hängde ut undertill och ärmarna är för långa och jag såg ut som en luffare istället för en turist………………Men då blev jag lite varmare 🙂

Nåväl, vi har besökt lite sevärdheter, och mest imponerande var nog det nyaste denkmalöveravrättadejudar”, det som består av en massa betongpelare (2700 stycken) .  Som konstverk, pampigt och stort, som denkmal…… ja, då får du nog ta med dig den tanken in i labyrinten….. och kanske ha någon koppling till det ohyggliga som den ska representera.

bloggmaterial 140

bloggmaterial 147

bloggmaterial 141

Mycket i Berlin och själva Berlin är ju en stark påminnelse om detta krig som berört och berör människor än i dag……

Lite roligt är det att se att man i dag använder sig av både muren och gränsövergångar till ett turistgippo och att man nu kan göra pengar på eländet. Bitar av muren står uppställda och är ”snyggt” bemålade  och där kan du få ditt pass stämplat  eller bli fotograferad med en gräns vakt. Det tar lite udden av allvaret 🙂

Check Point Charlie
Check Point Charlie

bloggmaterial 137

bloggmaterial 135

Lämpligt ändamål för muren
Lämpligt ändamål för muren

I hela Berlin finns det inlagt gatsten som markera var muren gick. Och vi var och tittade på ett ställe där den finns kvar, så som den en gång såg ut, och det mest slående är att den var så smal………

bloggmaterial 154

bloggmaterial 155

bloggmaterial 138

Så klart har vi gått genom Brandenborgar Tor för att flandera på Unter den Linden och vi har beskådat Kaiser-Wilhelm- Gedächtniskirche. Det är bara tornet som är kvar av gamla kyrkan, och i det, kan man se fantastiskt fina och färgstarka mosaiker som täcker hela taket……..Intill detta torn har man byggt en makalös  modern glasskapelse, klocktorn på ena sidan och kyrka på andra sidan. Över altaret hänger en enorm, guldig, Kristus figur, och ljuset som kommer in från alla glaskuber som kyrkan är byggd av, är blått…………..Blått sken runt en guldig Jesus…..det är nog så F-n kunnat gå dit  🙂 Väldigt rofyllt och andäktigt.

bloggmaterial 133

bloggmaterial 126

bloggmaterial 160

bloggmaterial 159

Vi har åkt massa buss och Strassenban. Då ser man mycket samtidigt som man spara sina steg. (och ändå gick vi 23 000! steg en av dagarna). Vi köpte dagskort över alla zoner, så man kunde åka hur som helst. I Berlin  finns det inga automater som man ska stoppa in biljetten i när man ska ut ur tunnelbanan, utan allt är öppet. Du kan komma och gå som du vill, och du kan åka utan biljett om du vill…….om du vågar. I Berlin har man istället täta kontroller av att du har giltig biljett och har du inte det, så är det dryga böter som gäller ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » för turister. Kontrollanterna är civilklädda och hoppar snabbt på, just innan dörrarna stängs…… och då kan du inte komma undan………………..Bra metod tycker jag för det gick ju mycket snabbare ut och in i tunnelbanan när man slapp att knöla med biljetten i automater och gå genom svängkors.

Såklart har vi shoppat också, men mest tittat. Var såklart inne på KaDeWe ( kaufhaus des westens) Ett av Europas största köptempel som det så fint står i min guidebok. Vi åkte först allra högst upp och åt i vinterträdgården. Man går in och plockar på sig vad man vill äta och dricka från en massa olika ”stationer” och sedan går man till kassan där man väger in din tallrik och sedan är det bara att betala och se glad ut  :). Sparris, kyckling, nudlar, lite grönsaker, vittAdventsljusstake 2010. Läs Mer ... » vin, färska jordgubbarFrukt och bär. Läs Mer ... » och ett glas vattenI hemmet. Läs Mer ... » stod på min bricka. Med mat i magen och nyladdade batterier tog vi oss ner för alla våningar (8) och kollade in deras utbud. Gillade mest deras mat- och godisavdelning……….Jösses vikket utbud det finns av allt, och ändå hittar man inget man vill ha…………….

Jo……… ett par skor blev det. Ett par tokiga skor……Hehhe. Kunde (nästan) ha dom när jag provade dom……………. Men i dag kunde jag inte ha dom…… foten svullen (den opererade) och inte alls samarbetsvillig…………… Men så kan den väl inte va i all evighet? Eller kan den? Såfall får de stå som  denkmal i hallenHallen klar!!. Läs Mer ... ».

bloggmaterial 163

Post nubila Phoebus — “Efter moln solen”

MonneAtt vara fotomodell. Läs Mer ... » Monsun

Kommentera