Blommor för den lite ’vilda trädgården’

Några av oss är inte födda med gröna fingrar, och vi har inte tid, lust och ork att sköta en trädgårdPelle & Elle i trädgården. Läs Mer ... » kanske. Eller så är det helt enkelt så att vi tycker om att ha det lite ”vilt” omkring oss. Se nedan om det finns några tips du tycker passar in hos dig.

Clematis (skogsclematis) – Klätterväxt som är perenn. Den trivs bra i solStranden har öppnat. Läs Mer ... »/halvskugga. Skogsclematisen har otroligt fräcka fröställningar.

LupinOgräs?. Läs Mer ... » (Lupinus L.) LupinOgräs?. Läs Mer ... » sprider sig själv om du låter fröställningarna sitta kvar efter blomning. Det är just därför många tycker att Lupin är ett ogräsBlommor. Läs Mer ... », men i så fall är det bara att konstatera att det är ett ovanligt vackert ogräsBlommor. Läs Mer ... »! Om man äter Lupiner finns det risk för magbesvär, så bespara dig och dina barn det genom att låta bli att knapra på dem. Lupiner finns i många varierande färgerRöda rabatten. Läs Mer ... ». Några är blå, lila, rosaVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... », vitVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... », gul, vitVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... »/gul, blå/gul, orange. Lupinsorterna blandar sig hej vilt, så om du sått en viss färg kan du få helt andra färgerRöda rabatten. Läs Mer ... » nästa år. Så, har du en rabattSvarta rabatten. Läs Mer ... » som ser trist ut och du har inte en aning om vad du ska sätta där, eller inget vill växa där så fröså lite lupiner och njut av blomsterprakten.

Akleja/akvileja (Aquilegia vulgaris) – Akleja blommarGiftiga växter - inget för barnfamiljen. Läs Mer ... » under försommaren. Den finns i många fina färger, som lila, rosaVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... », vita, blå, rödaktig. Den självsår sig själv med massor av frönNymfparakiten Pelle. Läs Mer ... » vilket ger oss den perfekta blomman för en “naturlig” trädgårdPelle & Elle i trädgården. Läs Mer ... ». Ett extra plus är att rådjuren inte tycker om den, så det gör att vi får ha blommorna helt för oss själva.

LiljekonvaljGiftiga växter - inget för barnfamiljen. Läs Mer ... » (Convallaria majalis) – Liljekonvaljen är en vanligt förekommande växtPelle lever livet!. Läs Mer ... » här i norden, men det gör den inte mindre populär för det. De flesta av oss uppskattar den fina, lilla blomman och ser den som ett vårtecken eller försommartecken. Liljekonvaljen är en vacker marktäckareMarktäckare. Läs Mer ... » med vita, doftande blommorDanmarks erbjudanden. Läs Mer ... ». Den trivs bäst på en skuggig, halvskuggig växtplats. Den blir upp till ca 20 cm hög, och den kan blommaGula rabatten. Läs Mer ... » i upp till tio år i rad! Bären som utvecklas efter blomning är fina, gröna/röda och ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » tyvärr giftiga.

Köp fröpåsar

I vanliga handelsträdgårdar eller liknande kan du köpa fröpåsar som innehåller ängsblommor. Detta är ett enkelt tips om du skulle vilja ha det enkelt men ändå fint i en rabattSvarta rabatten. Läs Mer ... » under sommarenUterum med MarliX. Läs Mer ... ». Bara följ anvisningarna på påsen och se vackra ängsblommor växa upp.

Är du sugen på en skogsträdgård?

Du är kanske en riktig skogsmulle och skulle vilja att din trädgård går i skogstema för att trivas ännu bättre. Då har jag några tips för dig!  En väldigt bra och ekonomisk sak som vi kan göra är att samla på oss ”äkta” skogsmaterial, gratis!  Jo, åk ut i skogen och ta en promenad. Helst ska du ge dig ut en bit ifrån civilisationen för att ingen ska ha bry eller stöta sig på dig. Väl ute så håll ögonen öppna efter nerfallna trädVid försäljning av hus. Läs Mer ... », gamla mossbetäckta stubbar, kanske några fina växterAhh, tulpanernas tid. Läs Mer ... » som växer där och som ber om att få följa med dig hem;)
Se väldigt noga till att du inte tar något från ett naturreservatNaturreservat och fornminne. Läs Mer ... » eller något som är fridlyst! Med dessa fina, gamla fynd kan du skapa dig din skogsträdgård. ÄvenSevärt på Ven. Läs Mer ... » i denna trädgård kan du använda dig av växterna jag har nämnt under rubriken om den vilda trädgården, det passar ju utmärkt!

Naturnära inomhus

Då vädret för tillfället inte är det mest optimala är kanske inte skogen eller en kall upptäcksfärd så lockande alternativ! Varför inte då se efter vad du har i gömmorna, ramlar över på mathandlingsturen eller vad du kan snappa upp på den nödvändiga hundrundan?
Ett serveringsfat, ljuskoppar från ikeaNymfparakiten Pelle har en ny bur! Vecka 4. Läs Mer ... », gammal drivved, hyacinter och lite köpekuddmossa kan bli finfin bordsdekorationDekorera med enkla medel. Läs Mer ... »! Vem säger att det är snyggt, och vem sätter gränserna? Jo, du!

Sätt fyr på vekarna, vintermörkret är här!
Elle

Kommentera