Fler tips för stenparti

Jag har funderat, och nu tycker jag att det är dags för en stenpartibloggning igen!
Många är det som funderar på att göra ett stenpartiTrädgårdstips!. Läs Mer ... », och en del slår faktiskt slag i saken och anlägger ett! 🙂

I ett stenpartiTrädgårdstips!. Läs Mer ... » finns oftast mindre jord eftersom det mesta man bygger med är stenar, då kan det lätt bli ganska torrtDet perfekta läget, finns det?. Läs Mer ... » för växterna. De växterAhh, tulpanernas tid. Läs Mer ... » som kan trivas på ett sådant läge är förstås alla Sedum (fetbladsväxter) och taklökar. De flesta gräsPelle & Elle i trädgården. Läs Mer ... » klarar också sig bra i torra lägen, som t.ex. pampasgräs, fårsvingel och litet björngräs. Att placera kryddor i ett stenparti kan verkligen bli en vinnare, t.ex oregano, isop, timjan, rosmarin, salvia. Förutom att du kan använda kryddorna i matlagningGari, inlagd ingefära. Läs Mer ... » är både blommorna och bladverket vackra och dekorativa. Vissa husHus och trädgård. Läs Mer ... »ägare har tomter som har bergsknallar eller stenrösen, och man kan ju faktiskt tycka att stenformationerna eller stenhögarna ser lite tråkiga ut där dem ligger huller om buller. Därför kan man utnyttja dem av naturens egna stenparti, och plantera dit växterAhh, tulpanernas tid. Läs Mer ... », efter en del förberedelse kanske. Det kan vara bra att välja blomsorter som har olika blomningstid, då förlängs blomsterprakten och njutningen av stenpartiet! Det kan också vara så att er trädgårdPelle & Elle i trädgården. Läs Mer ... » har stenar och stenblock där ni minst vill ha dem, och de ligger väldigt utspritt. Men efter allt slit och släp med att gräva upp dem så kör inte bort all sten, utan utnyttja dem och använd dem till ert stenparti eller stenarrangemang.
Om ni använder er av neutralt färgade stenar så framhävs blommorna som växer runt omkring mycket mer. För er som har mycket sten på tomten, ni kan bygga er en upphöjd plantering, som verkligen framhävs och visar upp de fina växterna där. (Kanske något för snigelhataren? 😉

Ni har säkert lagt märke till att många väljer att stensätta en stor del av sin trädgårdPelle & Elle i trädgården. Läs Mer ... » idag. Orsakerna är många : det blir mer lättskött med mindre ogräsOgräs?. Läs Mer ... » (kanske, om du inte har starkväxande ogräsOgräs?. Läs Mer ... » under som vill upp mellan stenarna), det är vackert med stensättningar i mönster, det är mer lättskött med bara ett par krukplanteringar på stensättningen/singeln.
Jag kan tycka att det kan lätt se torrtDet perfekta läget, finns det?. Läs Mer ... » och tomt ut i en alltför stenig trädgård där växtlivet lyser med sin frånvaro. Att spränga in en plantering i en stor öppen singelbelagd eller stenbelagd yta kan vara väldigt dekorativt, och ge mer liv åt trädgården. Eller varför inte ha ett fågelbad eller liknande.
Att använda sig av gatsten eller annan sten till att göra gångar är ju en perfekt lösning för att visa besökarna var de ska gå, vart entrén är. Stengångar kan anläggas där ni ofta genar över gräsmattan, den blir ju ändå sliten där! Och ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » stigar och gångar till uteplatser, uthus eller liknande kan göra det enklare att ta sig fram med skottkärra eller annat. Framförallt skapar små gångar och stigar liv och rörelse i en annars stor yta av gräsPelle & Elle i trädgården. Läs Mer ... »!
När du ska använda dig av sten i trädgården så jobba gärna med kontraster, blanda ljusa stenar med mörka, stora med små. Och om du gör trappor av stenar så se till att de ligger stadigt så att de inte vickar eller lossnar när folk kliver på dem, det är viktigt!

Så.. vad väntar du på?

Ps. För er som inte läst mitt förra inläggÄggta pyssel............:). Läs Mer ... » om Stenparti , kolla in länken och scrolla neråt!

Kommentera