Kungsfågeln “Lillen”

20080925
Jens ringde hem idag och frågade om han skulle rädda en fågelPelle är uträknad!. Läs Mer ... » som verkade svag, sjuk och hade problem med vingen. Javisst tyckte jag att han skulle göra det. Sagt och gjort, Jens hittade en låda i bilen som han försiktigt lade den lilla svaga fågeln i. När jag frågade vilken färg fågeln hade sa Jens att den var grön på kroppen och gul på huvudet. Så jag sökte på internet för att försöka hitta den lille krabaten på en bild där och luska ut vad för sorts fågelPelle är uträknad!. Läs Mer ... » det var. När Jens kom hem så fick jag se den lille stackaren.
Kungsfågeln
Kungsfågeln


Kungsfågeln
Han var liten, tilltufsad och skakade. Vi gjorde iordning lite skönare till fågeln i den genomskinliga plastlådan som den nu fick vara i. Vi gav den lite vätska, bestående av vattenI hemmet. Läs Mer ... », socker och lite saltDet perfekta läget, finns det?. Läs Mer ... » från en pipett och den drack med huvudet bakåtlutat och stängda ögon, vilken sötnos.
Kungsfågeln
Kungsfågeln

Sen fick den vila i sitt tillfälliga hem. Vi sökte åter igen på internet efter information om denna fågel och hittade den till slut. Vi hade räddat en Kungsfågel, och det var en hane dessutom. Vi läste om vårAhh, tulpanernas tid. Läs Mer ... » nyvunne inneboende och försökte prova tipsen. Vi fick också lära oss att Kungsfågeln väger cirka 5 gram och äter cirka 15 gram småkryp om dagen. Detta gjorde att vi ville få honom att äta ännu mer. Efter att ha gett honom mer vätska provade vi att mata honom med en blandning av fett och potatismos men han ville inte äta. Vi satte in både frönNymfparakiten Pelle. Läs Mer ... », blandningen och vattenI hemmet. Läs Mer ... » men inget tycktes falla fågeln i smaken. Efter mycket vila såg han ut att piggna till men var fortfarande slö. Men på kvällen efter att vi hade matat honom med mjölk och vätska, så var han så pigg att han rymde ur sitt nya hem. Han flög in i badrummet och skuttade omkring på golvet.

Den lilla kungsfågeln
Den lilla kungsfågeln

Men han fick återvända till sin låda och ta det lugnt istället. Han verkade känna sig trygg här eftersom han burrade upp sig och stoppade näbben under vingen och sov utan att låta sig störas av att vi gick förbi.

Kungsfågeln vilar
Kungsfågeln vilar

Klockan fyra på morgonen ringde väckarklockan för vi var oroliga att han skulle svälta ihjäl under natten. Vi väckte honom och gav honom sockerlösning, mjölk och lite margarin. Sen fick han vila igen, och vi också.

Morgonen därpå ringde klockan nio och vi gick upp för att se om fågeln hade överlevt natten. Till vårAhh, tulpanernas tid. Läs Mer ... » förvåning var han väldigt pigg och for omkring i sin låda. Under ljudliga protester plockade vi upp honom och gav honom frukost, vilket bestod av två droppar sockerlösning, två droppar välling och två droppar vatten. Efter frukost rymde han ur sin låda, och hamnade ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » denna gång i badrummet.

Kungsfågeln har rymt
Kungsfågeln har rymt

Han fick sitta där en stund och sen fick han snällt sättas tillbaka i lådan igen. Efter en timme ungefär badStranden har öppnat. Läs Mer ... » Jens mig komma till badrummet, men mycket försiktigt, och titta. Vem sitter i handfatet och plockar sig om inte den lille Kungsfågeln som vi nu kallar ”Lillen”. Vilken liten rackare!

Lillen fick ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » hälsa på PellePelle är uträknad!. Läs Mer ... », fast på behörigt avstånd. Men det var nog PellePelle är uträknad!. Läs Mer ... » som mest var på sin vakt, Lillen var helt cool!

Pelle & Lillen
Pelle & Lillen

Vid tolvtiden var Lillen så pigg och livlig att vi beslöt oss för att släppa ut honom i en trevlig miljö för honom att leva i. Vi valde ett stort skogsområde nära till vatten och där det finns många insekter. Nästan direkt efter att vi satt ner lådan på marken så flög Lillen upp i en buske och började hoppa omkring där. Han flög ner på marken och började picka i sig, äntligen lite riktigt käk! Och där såg vi honom skutta iväg, förmodligen lycklig och någorlunda frisk igen!

Elle & Jens

Kommentera