Marktäckare

Är gräsmattan i skuggigt läge, och har den omvandlats till en mossmatta? Eller steker solen gräsmattan så torr att den bara blir brun? Varför inte byta ut eländet och plantera lite marktäckareSmarta växter som är tåliga och kan vara goda marktäckare. Läs Mer ... » istället. Dem blommarGiftiga växter - inget för barnfamiljen. Läs Mer ... », växer och trivs i de utsatta lägena! Gör lite gångar mellan…kanske lite parkliknande. Lycka till!

MarktäckareSmarta växter som är tåliga och kan vara goda marktäckare. Läs Mer ... » för skuggiga lägen:

VintergrönaSmarta växter som är tåliga och kan vara goda marktäckare. Läs Mer ... » (Vinca minor) – Bladen varierar i grönt och gult. BlommarGiftiga växter - inget för barnfamiljen. Läs Mer ... » under försommaren med blå blommorLåt färgerna dominera. Läs Mer ... ». Den blir ca 10 cm hög och är en marktäckare. Den klarar de flesta jordar och halvskugga till skugga.

SkuggrönaSmarta växter som är tåliga och kan vara goda marktäckare. Läs Mer ... » (Pachysandra terminalis) – Blommar med gulvita blommorVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... » under våren. Bladen är vintergrönaSmarta växter som är tåliga och kan vara goda marktäckare. Läs Mer ... » och den blir ca 15-30 cm hög. Den trivs bäst i halvskugga till skugga.

Sockblomma (Epimedium x rubrum) – Den här perenna växten passar perfekt i halvskugga eller ren skugga. Den klarar ganka torra lägen när den är etablerad. Blir ca 20 cm hög.

Myskmadra (Galium odoratum ) – Den doftar gottVÅR!!!. Läs Mer ... », blir 15-20 cm hög och blommar i maj-juni. Den trivs bäst i halvskugga till skugga, i solStranden har öppnat. Läs Mer ... » blir den inte vacker och blir inte så tätväxande där vilket gör att ogräsOgräs?. Läs Mer ... » växer igenom växten, att den inte trivs i solStranden har öppnat. Läs Mer ... » märker man ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » på att bladen blir ljusa.

Marktäckare för soliga lägen:

MurgrönaBrudbuketten i all ära. Läs Mer ... » (Hedera helixSmarta växter som är tåliga och kan vara goda marktäckare. Läs Mer ... ») – MurgrönaBrudbuketten i all ära. Läs Mer ... » är en härdig och vintergrön växtPelle lever livet!. Läs Mer ... ». Den finns i flera olika sorter och trivs i sol till halvskugga. Den fungerar bra som marktäckare. Känns också väldigt levande pga sitt slingrande växtsätt.

Tuvvaktelbär (Gaultheria procumbens) – Den är en surjordsväxt som trivs bäst i sol eller halvskugga. I direkt sol och torr jord får den röttRött Rött Rött!. Läs Mer ... » bladverk som kan bli grönt igen om den vattnas rejält. Den blir ca 20 cm hög.

Skuggbräcka (Saxifraga umbrosa) – Blir ca 25 cm hög och blommar med ljusrosa blommorVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... » i maj-juni. Den klarar sig bra både i sol och skugga.

Penningblad (Lysimachia nummularia) – Den blommar i juli med gula blommorGula rabatten. Läs Mer ... ». Den är en krypande marktäckare, som blir ca 5 cm hög. Den tycker bäst om fuktig men väldränerad jord och soligt till halvskuggigt läge.

OrmGöteborg - Universeum. Läs Mer ... »öga (Omphalodes verna) – Den har små, antingen blå eller vita blommor som blommar på våren. Den blir ca 10 cm hög och trivs i de flesta jordar och lägen.

FlocknävaSmarta växter som är tåliga och kan vara goda marktäckare. Läs Mer ... » (Geranium macrorrhuzum) Den trivs bra i sol, halvskugga och skugga. Den blir ca 25 cm hög och har rosaVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... »/lila blommorLåt färgerna dominera. Läs Mer ... ». Om man dessutom klipper av blommorna efter blomning så utvecklar de blommor igen under samma säsong.

Hasselört (Asarum europaeum) – Den har krypande jordstam. Den blommar i maj-juni med blommor lågt nere vid marken. Bladen är njurformade, gröna och blanka. Den är skuggtålig, men växer i alla lägen och alla sorters jord enligt uppgifter.

Jättedaggkåpa (Alchemilla mollisSmarta växter som är tåliga och kan vara goda marktäckare. Läs Mer ... ») – Den blir ca 40 cm. Den blommar med små limegula blommor i skira ställningar under sommarenUterum med MarliX. Läs Mer ... » .Den trivs bra på de flesta jordar och i sol till halvskugga. Finns ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » i mindre storlek, Liten praktdaggkåpa (Alchemilla epipsila), ca 25 cm hög.

Hjärtbergenia (Bergenia cordifolia) – Har ofta en härlig höstNu är det höst. Läs Mer ... »- och vinterfärg. Blommar i april-maj. Den är anspråkslös när det gäller jord, och klarar sig bra i halvskuggigt läge men mår bättre i soligare lägen.

Klätterhortensia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris) – Blommar från juni-september, som drar till sig många bin och fjärilar. Den trivs både i skuggan och i solen. Den tycker om humusrik jord med ett neutralt pH-värde, och den kräver normal vattning. Växten kan bli från 8 upp till 15 meter hög, och mellan 2,5 och 5 meter bred. Men du behöver förstås inte låta den bli så stor, under hösten eller tidig vårGryende vårar. Läs Mer ... » kan den beskäras ned till acceptabla proportioner. Klätterhortensian fungerar även perfekt som klätterväxt, i tex spaljé, på en husväggÄggta pyssel............:). Läs Mer ... » eller pergola.

Vildvin (Parthenocissus) – Vildvin är en klängväxt eller marktäckare, beroende var du planterar den. Den blommar, nästan omärkbart, i juni och juli med små gulgröna blommor. Den accepterar all typ av jord, även om den har en viss förkärlek för sur jord. Växterna kan planteras i fullt solsken, halv-skugga eller djup skugga. På hösten blir bladen vackert röda och förlorar tyvärr sitt lövverk på vintern.

LavendelHöst Trädgårdsmässa i Ängelholms Hembygdspark. Läs Mer ... » (Lavandula angustifolia) – LavendelHöst Trädgårdsmässa i Ängelholms Hembygdspark. Läs Mer ... » är en flerårig liten buske som blir ca 50 cm hög. Den har blåvioletta blommor och små, smala silvergrå blad. Den vill växa på en varm, solig och väldränerad plats. En kraftig beskärningVid försäljning av hus. Läs Mer ... » varje vårGryende vårar. Läs Mer ... » behövs för att den inte ska bli risig. Lavendel kan också fungera som en liten låg häck. Kanske längs med trädgårdsgången, så när ni går där känner ni doften av den.

LiljekonvaljGiftiga växter - inget för barnfamiljen. Läs Mer ... » (Convallaria majalis) – Liljekonvaljen trivs bäst på en skuggig, halvskuggig växtplats. Den blir upp till ca 20 cm hög, och den kan blommaGula rabatten. Läs Mer ... » i upp till tio år i rad. Den blommar i maj-juni.

Kommentera