ROM

Rom 2009-05-29 -2009-06-02

Bland änglar och demoner, turister och romare har vi nu tillryggalagt åtskilliga tusen steg. Vi har letat upp de nu så berömda ledtrådarna från Dan Browns Änglar o Demoner och vi har sett de stora turistmagneterna.

"Den heliga Teresa i extas" En av ledtrådarna
"Den heliga Teresa i extas" En av ledtrådarna

Rom kommer för evigt att ha etsat sig fast i mitt doftminne som platsen som luktar en blandning av solvarmt piss och de eleganta parfymdofterna som de stora elefanterna i den branschen tagit fram. Jag tyckte inte att Rom var en så trevlig stad precis, fimpar och kapsyler överallt, uteliggare och skitiga tiggare. Jag trodde i min fantasi att Rom skulle vara lite romantisk, med fina små piazzor, trevliga sittplatser att kolla in folk på, men, detta lyste med sin frånvaro. Om man hittade en fin fontän ( och det var inte svårt, för här finns många) så var det bara fontänen, där, på ett tomt torg. Ingen blomkruka , ingen parkbänk, ingenting. Trist bara……………………..

Fontän
Fontän

Dyrt var det också. Har ätit den dyraste glassen som någonsin kommit innanför mina läppar:) Vi har gått mycket, massor av steg, man blir trött i benen och öm i fötterna. Ibland bara måste man få sitta. Så när vi varit och tittat på det enorma Pantheon templet/ kyrkan, och fått beundra dess stora kupol ( störst i Europa) bara måste jag få sitta nånstans………… det blev ett ” fik”, vi åt glass, snyggt serverat i små efterrättsglas på fot………………. Och för detta betalade vi 70 kronor / person !! Ja, jag vet, svindyrt, men ack vad det var skönt att få sitta ner just då🙂 Och vi fick ju något för de där 210 kronorna.

Pantheon
Pantheon

Annat var det när vi var och åt på den lilla mysiga restaurangen med typiska Italienska rödrutiga dukar, utsikt över det lilla torget, god mat, trevligt………….ända till notan kom.

Vi hade blivit varnade för att detta skulle förekomma i olika former i Rom, man tar betalt för det himla brödet, även om man inte beställt det!

På denna restaurangen ville de också ha betalt för brödet, fast vi inte ens fått in nåt bröd!! Jag frågar vad det var som stod på notan och fick svaret bröd………….. men innan jag hunnit varken ansa eller sansa så kommer det en servitris och tar både notan o pengarna och mumlar nåt om att det är bra så!! Jag härsknar till, men tyvärr har ju man o barn redan börjat sitt uttåg ur restaurangen så jag kände mig lite ” oskyddad” för att börja nåt bråk. Tänker att, jag bryr mig inte , det var ju bara 35-40 kronor, biter ihop. (det är ju inte pengarna som stör en i ett sånt här fall, utan sättet, fräckheten)

Så jag går jag också………….. efter man o barn………………. Då börjar ”inkastaren” prata med mig, – Var maten god? Jag låssas inte om honom.

Men så kommer det, – Välkommen tillbaka! Då var min stubin slut!!! Jag tvärvänder och fräser åt honom -Att du tror väl inte att man kommer tillbaka till en sån här restaurang som behandlar en på detta sättet ……… Jag skäller, grrrrrrrrr på engelska( och förmodligen på svenska också för jag blev så tvärilsk) utanför restaurangen, där det sitter massa folk, hehhe.

Han försöker lugna mig och säger att vi går in och fixar detta! Men då ser jag ju i ögonvrån att mannen och barnet inte ens är i närheten av mig ( vadå konflikträdda:)) så inte f-n vågar jag gå in med honom nånstans……….

Så jag bara går……….. och låter min vrede gå ut över nån stackars gammal italiensk tant ( eller vem som nu bodde där) 🙂, genom att trycka på ringklockorna utanför en port!!! Barnsligt , jag vet , men detta var innan jag fyllt 50!!

Nästa gång vi fick in bröd som vi inte beställt och sedan fick betala för, tömde jag brödkorgen innan vi gick och matade duvorna med det!

Men allt var inte illa, vi har på denna plats på jorden som är så andlig så att man inte fattar det, fått oss en så stor dos av fromhet så den nog varar till jul! Att vi varit i den katolska lärans Meckka fattar man när man ser alla dessa kyrkor…………. Den ena mera utstyrd än den andra, de flesta kyrkorna var förklädda utvändigt. Såg ut som ett vanligt trist hus, nån basilika var näst intill en ruin på utsidan, men ståtade ändå med praktfull glans på insidan. Guld , marmor, mosaiker och målningar.

Kyrkligprakt och prål
Kyrklig prakt och prål

Vi var i kyrkornas kyrka, i Peterskyrkan, man tror att man byggt denna enorma byggnad på Petrus grav. Michelangelo har utformat den stora kupolen i taket, och av aktning till Pantheons kupol har han gjort den mindre, ”bara” 42 meter i diameter. Men då förstår ni att vi pratar om en STOR kyrka. Katolska kyrkor är dessutom utformade som ett kors (modell röda korset, korset )så man har altare på tre sidor. Peterskyrkan är enorm.

Den dagen vi bestämt oss för att titta in på Vatikanstaten så regnade det, och inte lite. Som en grå vägg. Detta till trots, så var det på Petersplatsen en lång orm av människor som köade för att komma in i kyrkan. En om möjligt längre kö ringlade sig fram för att komma genom säkerhetskontrollen för att komma in på museet och Sixtinska kapellet.

Om man ville undvika detta och bara stå i kö en gång, så kunde man köpa sig en guidad tur för 50 euro/person, som hittat!! Det ville inte jag………………………..

Men, efter att vi konstaterat att ett museum på en annan plast hade stängt om just måndagar och att kön inte minskade, utan snarare tvärtom, beslöt vi oss för att bita i det sura och punga upp med slantarna.

För som sonen konstaterade – det känns ju rätt snopet att ha varit ända här, och sedan inte fått se det!! Och det var ju så sant , så sant. Nu behövde vi bara stå i kö i 45 minuter för att komma in genom säkerhetskontrollen ( samma som på en flygplats) Och nu pratar vi inte en en gång högsäsong!!

Vi fick oss en lite rundtur i Vatikanens museum också, fantastiska takmålningar, skulpturer, textilier, m.m. Guiden sa, att någon räknat ut att om man skulle gå in i museet och titta på varje grej i 3 sekunder så skulle man kunna gå här i 12 år!!!

Där fanns fantastiska takmålningar som såg ut som det var uthugget i relief , men som ”bara” var målat, kunde lurat vem som helst.

Marmorskulpturer, bronsskulpturer, och bland allt annat en fantastisk gobeläng, föreställande Jesus, där man lyckats väva ögonen på ett sådant sätt, så om man tittade honom i ögonen när man gick in i salen, så följde han en med blicken hela vägen, det ska va Jesus till sånt🙂

Men pärlan i det hela måste ändå få vara Sixtinska kapellet, dekorerat med fantastiska fresker i helt underbara färger. Och nu har vi också stått under den mest berömda av dem alla, den där Gud ger Adam liv. Men min favorit blir nog ändå Michelangelos ”Yttersta domen” som täcker ena kortsidan, den blåa färgen är helt underbar.

För några år sedan bekostade ett japanskt foto/film-företag en rengöring av tak och väggar i Sixtinska kapellet. Men man har lämnat bitar, små fyrkanter ”otvättade”. De är helt kolsvarta. Folk som varit här inne innan rengöringen kan inte ha fått se mycket av denna färgprakt.

Michelangelo gillade inte kvinnor, så han målade helt enkelt en man ( han var mer bekväm med den anatomin) satte på den lite långt hår och lullull, och sedan placerade han två bröst på lämplig plats på kroppen, de såg ibland ut som riktiga silikontuttar för de stod bara rätt ut. Lite konstigt av en man som kunde göra så formfulländade målningar och skulpturer.

Vatikanstaten är en rik stat, hur rik kan ni kanske förstå när ni får reda på, att de enbart genom inträde (14 euro) får in i snitt 290 000 euro om dagen!! Det är inte kattskit precis.

Å på tal om katter, Rom har katter på nästan alla vykort, på almanackor, på T- shirtar och på förkläden, men inte en endast kissemiss vi såg.  Å andra sidan så har de almanackor med påven på också och honom såg vi inte heller.

Colosseum fick vi ju inte heller missa och det var samma där…………….. stå i den eviga oändliga kön hela halva dagen , eller betala.

Colosseum är storslaget, enormt.

Colosseum
Colosseum

Byggt på bara 8 år, murade fina valv i tegel. Enorma tjocka väggar. Allt är byggt i tegel och en del stora marmorblock, och här roade sig romarna med blodiga skådespel. Vi fick lära oss att arena betyder sand på latin, sand som man hade för att suga upp allt blod………………………..Uuurk!

Rundturen innefattar också en vända upp på Palatinen, en av Roms sju kullar, där kejsarna en gång bott i lyx och överflöd, och Forum Romanum, en gång i tiden en enkel begravningsplats och nu en plats med triumfbågar och rester av tempel.

Det var en varm och solig dag om än lite blåsig. Blåsten drog upp små virvlar av fin sand, detta fastnade på den lätt svettiga huden och vid dagens slut så hade man en lätt sandpapperskänsla på de delar av huden som varit utsatt för väder och vindDet perfekta läget, finns det?. Läs Mer ... », skönt!

Rom är en ytterligheternas stad, på ena handen sparar man allt gammalt och på andra handen flödar det av mode och förbrukning

Av detta fick vi se en del när vi var på just Colosseum. Där, vid sidan om den snart 2000 år gamla stolta byggnad, byggde man upp läktare och målgång för Giro de Italia.

Plaststolar och rosa ballonger, PR-bilar som tutande körde parad med brudar glatt vinkande.

Detta är Rom. Rom, en gång jordens medelpunkt , ( trodde de själva , för de visst inte att Amerika och Australien fanns.) Rom som är så gammalt, att när man nu försöker att bygga ut sitt metronät, planerar att det ska vara klart om 25 år! Förståsigpåare tror inte att tidsplanen håller. För när man gräver i Rom så hittar man hela tiden arkeologiska fynd. För man har byggt Rom ovan på Rom.

Rom nytt o gammalt sida vid sida.

Kommentera