Sevärt på Sofiero slottsträdgård

Sofiero slott och slottsträdgård

Sofiero slott och slottsträdgård är ett underbart utflyktsmål! I dagens läge anordnar Sofiero massor av evenemang per år, som t ex. orkidé-utställningar som är spännande händelser. Slottsparken utnyttjas ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » när publikdragande artister som Eric Gadd, Leonard Cohen, John Fogerty, Paul Pott och Lenny Kravitz har konsert. Åk hit och se rhododendrondalen stå i full blom, gå en lång promenad genom ägorna och ta dig en picknick framför det vackra slottet. Eller se hur många växterAhh, tulpanernas tid. Läs Mer ... » du kan namnet på som finns här..

Sofiero
Sofiero

År 1864 köpte prins Oskar och hans hustru Sophia stället Skabelycka, som låg en bit norr om HelsingborgVinter på Fredriksdal. Läs Mer ... », för att där bygga sitt sommarresidens Sophie-Ro. Året därpå var slottet färdigt men då från början hade det bara en våning. Då prinsparet blivit kungapar så byggdes slottet om under åren 1874-1876, till det utseendet det har idag.

Kung Oscar II och Sophia (Bilden är hämtad från: http://www.sofiero.helsingborg.se/templates/StandardPage.aspx?id=9047&epslanguage=SV)
Bland annat så finns Kung Oscar II och Sophia med på bilden. (Bilden är hämtad från: http://www.sofiero.helsingborg.se/templates/StandardPage.aspx?id=9047&epslanguage=SV)

År 1905 skänkte Oscar II slottet i bröllopsgåva till sitt äldsta barnbarn prins Gustav VI Adolf och hans hustru Margareta av Connaught. Då genomfördes en renoveringShabby chic goes oriental. Läs Mer ... » vilket fräschade upp hela slottet.

Sofiero slott
Sofiero slott

Sorgligt nog dog Margareta väldigt ung och kronprins Gustav VI Adolf gifte då om sig med Lady Louise Mountbatten. År 1950 blev de kungapar.

Gustav VI Adolf och Margareta med barnen
Gustav VI Adolf och Margareta med barnen (Bilden är hämtad från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_VI_Adolf)
Gustav VI Adolf och Louise (Bilden är hämtad från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_VI_Adolf)
Gustav VI Adolf och Louise. (Bilden är hämtad från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_VI_Adolf)

Gustav VI Adolf och Margareta började planera, skissa och utföra arbete på ägorna runt slottet. Bland annat var rhododendron en av kungens stora passioner, vilket vi kan se är bevarat tills idag då detta är vad Sofiero är mest känt för.

Rhododendrondalen
Rhododendrondalen
Rhododendron
Rhododendron

Då Gustav VI Adolf dog år 1973 hade han testamenterat Sofiero slott och slottspark till Helsingborgs kommun. Detta har resulterat i att många tusentals har fått njuta av vad kungligheterna en gång njöt av!

2 thoughts on “Sevärt på Sofiero slottsträdgård

  1. finna bilder du hittat, de svart vita. Men jag tror inte att The boss har spelat på Sofiero…….Han är för big för det. Magnus Uggla har vatt där tror jag………… Kramis

Kommentera