Smarta växter som är tåliga och kan vara goda marktäckare

MurgrönaBrudbuketten i all ära. Läs Mer ... » (Hedera helix)

MurgrönaBrudbuketten i all ära. Läs Mer ... » finns i flera sorter. Det finns helt grön, grön med gult mönster, grön med gult mönster, småbladig, storbladig. Murgrönan är vedartad och grönskar året om. Den är tålig och på rätt plats väldigt frodig. Murgröna har ett slingrande växtsätt. Antingen växer den längs marken och om det finns något att klättra på i närheten slingrar den sig upp där. Detta gäller ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » murar och husväggar. Så vill du inte ha dem på husväggarna så se efter dem. Tyvärr kan inte alla i Sverige njuta av murgrönan i trädgården, för den finns inte överallt. I Sverige finns murgröna i de södra och sydöstra kustlandskapen och har sin nordgräns i Södermanland, på Öland och på Gotland och återkommer i landskapen kring norra Kattegatt.

Daggkåpa (Alchemilla vulgaris)

Daggkåpan blommarGiftiga växter - inget för barnfamiljen. Läs Mer ... » med små och oansenliga gulgröna blommorVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... ». Bladen är ludna och är väldigt dekorativa. Det mest kännetecknande med växten är troligen att det samlas vattendroppar på bladen. Dropparna bildas genom att växtens blad nattetid utsöndrar det vattenI hemmet. Läs Mer ... » som växten tagit upp genom roten. Daggkåpa är en fin, självspridande marktäckareMarktäckare. Läs Mer ... ».

Flocknäva (Geranium macrorrhizum)

Flocknäva klarar sig bra både i solStranden har öppnat. Läs Mer ... » och i skugga. Den passar bra som kantväxt och ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » som marktäckareMarktäckare. Läs Mer ... » under trädVid försäljning av hus. Läs Mer ... ». Den blir cirka 20-40 cm hög och blommarGiftiga växter - inget för barnfamiljen. Läs Mer ... » under juni- augusti med vita eller rosaVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... » blommorVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... », vilket ger oss en fin, blommande marktäckare.

Vintergröna (Vinca minor)

Vintergröna är som namnet antyder en vintergrön växtPelle lever livet!. Läs Mer ... ». Den slingrar sig längsmed marken och blommar med blå/lila blommorLåt färgerna dominera. Läs Mer ... » redan i maj, juni. Detta är en bra växtPelle lever livet!. Läs Mer ... » om du vill ha något lågt och marktäckande.

Skuggröna (Pachysandra terminalis)

Skuggröna är en vintergrön halvbuske som är marktäckande och väldigt frodig. Den trivs i torr jord på skuggiga platser, under trädVid försäljning av hus. Läs Mer ... » och buskar till exempel.

LiljekonvaljGiftiga växter - inget för barnfamiljen. Läs Mer ... » (Convallaria majalis)

Liljekonvaljen är en vanligt förekommande växt här i norden, men det gör den inte mindre populär för det. De flesta av oss uppskattar den fina, lilla blomman och ser den som ett vårtecken eller försommartecken. Liljekonvaljen är en vacker marktäckare med vita, doftande blommor. Den trivs bäst på en skuggig, halvskuggig växtplats. Den blir upp till ca 20 cm hög, och den kan blommaGula rabatten. Läs Mer ... » i upp till tio år i rad. Bären som utvecklas efter blomning är fina, gröna/röda och även tyvärr giftiga. Speciellt blommor och blad innehåller ämnen som är irriterande. Man kan få magbesvär och hjärtrytmsrubbningar om man förtär den. Några allvarliga förgiftningar är dock ovanliga. Om man råkar få i sig av blomvattnet är det ofarligt. Har ni barn är det därför en god idé att ta bort liljekonvaljplantorna eller håll barnen borta från dem.

Jag vill även citera ett vackert stycke om Liljekonvaljen från ”BilderSamlat i datorn. Läs Mer ... » ur Nordens Flora”, http://runeberg.org/nordflor/390.html.

”Oumbärlig som lyxväxt, odlas den numera i drivhus för att nästan vid varje tid på året kunna tillgodose behovet i blomstermarknaden; men dess rätta plats är dock i det beskuggade, daggfriska gräsets rena grönska — ett skimrande pärlstickeri på Floras dräkt –, och dess rätta stund är den tid av året, då vårsolens ljusAdventsljusstake 2010. Läs Mer ... » med sina strålfloder fullständigt kuvat vinterns mörker och med sin värme växt varje knopp i lundens kronor, varje frö i ängens sköte, den tid, då naturlivets återuppståndelse ur nordens långa vinterdvala på nytt står verklig för våra blickar och i vårt sinne.”

Elle

Kommentera