Snittblommor och materialhantering

Hej alla glada, blomsterälskande där ute 😀

Nu tycker jag att det var ett bra tag sen som vi bloggade om snittblommorHöst Trädgårdsmässa i Ängelholms Hembygdspark. Läs Mer ... » och dylikt, mitt favoritämne! Eftersom jag inte jobbar som floristFlorist. Läs Mer ... » längre så griper jag tillfällen att arrangera blommorBilder. Läs Mer ... » när jag kan, och utnyttjar då också min utbildning. Som t ex brudbuketten jag gjorde i mars, det var dessutom för en god sak 🙂

Brudbukett & snygge Elle
Brudbukett & snygge Elle;)

Jag köper gärna blommorBilder. Läs Mer ... » hos torghandlare, det finns ofta större mängder och till fördelaktigare priser än i snofsiga blomsterbutiker 😉 Det du ska tänka på när du köper snittblommorHöst Trädgårdsmässa i Ängelholms Hembygdspark. Läs Mer ... » hos torghandlare och liknande är att det är inte säkert att dem har haft samma omsorgsfulla materialhantering som de flesta florister i blomsteraffärerDekorera med enkla medel. Läs Mer ... » har. När vi får in blommorna från kylbilen så gör vi först ‘snabba’ snitt och bara köttar ner alla blommor i hinkar, så att blommorna kommer i vattenI hemmet. Läs Mer ... » kvickt. Efter det så tar vi fram vaser, fyller på med rätt temperatur på vattnet och i med näring. Då börjar den ‘ordentliga’ materialhanteringen. Vi tar bort mycket blad på stjälkarna, iallafall en till två tredjedelar. Varför? Jo, det är för att när vi binder buketterFlorist. Läs Mer ... » så binder vi dem med, just det, med två tredjedelar ovanför bindstället och en tredjedel nedanför bindstället. Och om vi låter blad och annat sitta kvar där så får vi antingen det mellan stjälkarna när vi binder, vilket blir knöligt och inte alls funkar, eller så skapar vi oss onödigt arbete om vi ska stå och plocka bort det sen när vi använder blommorna. Det är ett skäl till varför vi tar bort så mycket grönt.. Ett annat skäl är att det är blomman, INTE bladen som vi vill ska vara fina ( eller? :), och bladen drar vattenI hemmet. Läs Mer ... », näring och energi som blomman behöver bättre. Efter denna snälla behandling av bladen som förpassas till golvet (om dem inte är fina så vi kan använda dem till något annat skoj *snål*) så snittar vi blommorna med ordentliga snitt. INGA klipp med sekatören tack! Och när blommorna är snittade och fixade åker dem in i kylen efterhand, dem placeras fördelaktigast i färgskala och storleksordning. Detta ger ett snyggare och proffsigare intryck. Snittkylen är ju snittblommornas skyltfönster kan man säga.
Så när du handlar blommor på torgen så tänk på att göra nya, fina snitt när du kommer hem och se till att dem får tillräckligt med vatten.

Snittblommor
Snittblommor
Snittblommor i spannar
Snittblommor i spannar
Elle gör tärnbukett
Elle gör tärnbukett

På bilden ovan ser ni mig i en kall och ruggig källare, där jag står och gör en tärnbukett till en kompis som gifte sig. ÄvenSevärt på Ven. Läs Mer ... » om det får göras på sena kvällar och man kan känna sig ganska slut så är det ju värt det när brudföljet tågar in dagen efter!!

Bröllop
Bröllop

Kommentera