Tips till en annorlunda trädgård

Tips till en annorlunda trädgårdPelle & Elle i trädgården. Läs Mer ... »

Våra trädgårdar kan behöva en uppfräschning ibland, eller lite förnyelse. Och vad passar bättre än att låta kreativiteten och hantverkarglädjen flöda!

Tak över trädgårdsgången

Om du har en lång trädgårdsgång kan det behövasVitsippor har hälsat på. Läs Mer ... » något längsmed kanterna eller rentav över den också för att det ska kännas lite mer som ett ”rum” och för att det ska bli nivåskillnader i trädgården.

Placera trästolpar med fastspikade tvärslår med jämna mellanrum. Du får göra en ritning över gången och se hur tätt du vill ha dessa stolpar. Sammanbind sedan dessa stolpar med liggande plankor (längsmed gången) uppe på. ÄvenSevärt på Ven. Läs Mer ... » tvärs över, som en takstomme. Sedan tar du armeringsmattor (armeringsjärn i rutnät) och måttar och skär med vinkelslip eller klipper med bultsax, vilket som går bäst, tills du har rätt mått. Sedan böjer du mattan som ett v, för de ska läggas ovanpå “takstolparna” som ett tak. Sedan fäster du armeringsmattan i plankorna, tills det sitter rejält, för vi vill ju inte ha några olyckor här inte!

Det nyskapade "rummet"
Det nyskapade, år 2005

När detta tunga, svåra arbete är avklarat är det estetiska, trevliga arbetet kvar. Välj ut vilka växterAhh, tulpanernas tid. Läs Mer ... » som du vill ha slingrandes på ditt bygge, och som ska planteras vid varje stolpe. Med fördel planterar du slingerväxter såsom clematisBlommor för den lite ’vilda trädgården’. Läs Mer ... », kaprifol, klätterrosor, murgrönaBrudbuketten i all ära. Läs Mer ... », humle, eller varför inte lite vinplantor så du kan gå och äta vindruvorFrukt och bär. Läs Mer ... » sen. Om du vill ha likadana växterAhh, tulpanernas tid. Läs Mer ... » eller olika vid varje stolpe är upp till dig, men dem brukar ju säga att omväxling förnöjer.. När växterna sen har kommit till ro och börjat växa hjälper du dem på traven genom att slingra dem om stolpen och när dem kommit upp till ”taket” är det dags att fästa deras grenar lite här och där, snöAdventsljusstake 2010. Läs Mer ... »re eller ’plaststrips’ fungerar bra. Till slut har du ett vackert, grönskande tak över din trädgårdsgång. Eller varför inte göra något liknande över uteplatsen? Då blir det ett skydd mot solen på varma sommardagar. Se möjligheterna och låt fantasin flöda!

Trädgårdsgång
Trädgårdsgång, år 2006
Vindruvor
Vindruvor
Trädgårdsgången, år 2008
Trädgårdsgången, år 2008

Armeringsjärn

När vi ändå är inne på armeringsjärn så kan vi titta lite på en annan idé. Om du har vanliga armeringsjärn, i ’pinnform’ och inte i nät, så kan du göra en dekorationFlorist. Läs Mer ... » i keramik och fästa på en sådan pinne. Gör ett hjärtaHemma pysslat. Läs Mer ... », en fågelPelle är uträknad!. Läs Mer ... », snäcka, vad du än kommer på. Eller borra hål i en sten och trä den på pinnens ena ände. Sätt den sen i trädgården så skapas nivåskillnader. Om du gör tre stycken pinnar med hjärtan t ex. kan du placera dem i olika höjder (tryck ner dem olika djupt i jorden om du inte kan kapa av dem, eller vill kunna ändra höjden).

Betong

Om du tycker om att skapa och designa själv så prova på betonggjutning. Skulle det inte passa bra med ett fågelbad till de små pippifåglarna i trädgården? Leta upp betong i affären och läs på förpackningen om hur det ska blandas och hur länge det ska bränna. Använd dig av snäckorDekorera med enkla medel. Läs Mer ... », stenar eller andra dekorationer för att göra det personligt och snyggt. En grov betongkruka gör sig bombsäkert med en fyllig rosGula rabatten. Läs Mer ... » i.

Inslag av vattenI hemmet. Läs Mer ... »

VattenI hemmet. Läs Mer ... » är väl inget speciellt i sig, men alla de saker man kan göra med vatten är verkligen häftiga. En damm med vattenväxter som gör så att insekter och småfåglarGöteborg - Universeum. Läs Mer ... » lockas dit, några vackra guldfiskar simmandes i, blöt mark runtom som skapar möjlighet till ”träskväxter” att trivas. Eller tänk att få höra det lugnande ljudet av vatten som porlar, då är kanske ett vattenfall något för dig. Naturliga, tuffa stenblock som välkomnande tar emot vattnet då det kastar sig ner i dammen och näckrosor som ljuvligt flyter omkring där. Eller varför inte njuta bredvid en mosaikklädd rektangulär eller oval damm. Där du kan se mosaiken skimra, medan solstrålarna dansar i vattnet och i sommarnatten se flytljusen guppa omkring. Så, har jag gjort dig sugen på en liten vattenpöl? Jag tänkte nästan det;) Har du väldigt liten plats eller inte möjlighet att gräva en damm så kan du ändå skapa inslag av vatten. Ha ett fint fågelbad, eller varför inte ett spännande akvariumGöteborg - Universeum. Läs Mer ... »!

Några fågelbad i betong som min faster gjort skapar succé. Det är rektangulärt med en manlig torso fastsatt i botten. Min kusin har framsidan av torson i sitt fågelbad medan min far har baksidan av torson i sitt fågelbad. Häftigt värre!

Fågelbad
Fågelbad

Alla tips jag ger är såklart bara förslag, du väljer själv material, träslag, färg, växter osv.

Elle

Kommentera