Vid försäljning av hus

Ska du sälja huset/villan/gården är det en god idé att få tomten/trädgården att se respektabel ut. Se till att gröna ytor är välklippta, kanterna är snygga och rabatterna är ogräsfria. Om du har visning under de grönskande årstiderna så kom överens med mäklaren/de eventuella köparna om hur ni ska göra med de befintliga växterna i rabatterna. Om du visar upp ett fint husHus och trädgård. Läs Mer ... » med en prunkande trädgårdPelle & Elle i trädgården. Läs Mer ... » kan det vara lite surt för köparna att vid inflyttning hitta en trädgårdPelle & Elle i trädgården. Läs Mer ... » nästan tömd på växterAhh, tulpanernas tid. Läs Mer ... » eller en stubbeBlommor för den lite ’vilda trädgården’. Läs Mer ... » där det fina äppleträdet stod. Så om det är några speciella växterAhh, tulpanernas tid. Läs Mer ... » du vill ha med dig till ditt nya boende så säg det från början till mäklaren så det inte blir några konstigheter eller osämja mellan dig och köparen. Det kan faktiskt ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » bli så att du förlorar pengar på att inte säga något, köparna kan kräva att du skall sänka priset på huset, och du blir känd som en riktig lurifax.

Se över så att buskar och träd är i gott, friskt skick. (Detta gäller ävenSevärt på Ven. Läs Mer ... » om du inte ska sälja ditt husHus och trädgård. Läs Mer ... », trädgården behöver sig en uppfräschning då och då.) Ta ner/såga av störande, sjuka eller rentav farliga grenar. Det kan vara så att en gren hänger ut över taket på huset, och det kan ge både oönskad grön växtlighet på taket eller så kan det förstöra eller riva ner takpannor. En gren kanske är knäckt men du har inte brytt dig om att såga ner den, det är bäst att göra det innan den dimper ner av sig själv på dina älskade barn eller din fina bil. När du beskär ett träd så gör det alltid för trädets skull, gör det bara ytterst sällan för din egen skull. Vi beskär träden om dem är sjuka eller om vi vill ha en jämn, symmetrisk form på dem. Helst ska man inte beskära tjockare grenar än vad man kan klippa av med sekatörHur man binder en krans av vilda ängsblommor. Läs Mer ... » eller grensax… men hallå, hur ofta är det att så tunna grenar skapar problem? Nej, ibland vi får helt enkelt ta till det tunga artilleriet och fram med några rejäla beskärningsredskap. Om du har ett väldigt stort, högt träd med mycket jobb framför dig så råder jag att du kontaktar en arborist. Arboristen är utbildad till att så skonsamt och problemfritt som möjligt beskära dina träd. En arborist klättrar ofta upp i trädet med säkerhetssele, vilket ger dem chans att göra så lite skada på trädet som möjligt. Nedan kommer en lite utförligare beskrivning av vad en arborist är.

”En arborist är en trädvårdsspecialist som vårdar träd i städer, tätort, trädgårdar, och andra bebyggda miljöer. Arborister arbetar för att träden skall vara säkra, vackra, problemfria och leva länge. Benämningen arborist kommer från det latinska ordet arbor som betyder träd. Personer som arbetar med att beskära och vårda träd kan också kallas trädvårdare, beroende på kompetensnivå.

En arborist beskär och avverkar träd. Den vanligaste uppgiften är så kallad kronrensning, vilket innebär att döda, skadade eller sjuka grenar tas bort. Att beskära träd som skymmer solen eller växer över byggnader och vägar ingår också i arbetet.

Vid avverkningar kan en arborist plocka ner ett träd i små bitar så att påverkan på omgivningen blir obefintlig.

Träden bearbetas med specialgjorda hand- och motorsågar. Oftast klättrar arboristen upp i träden med hjälp av säkerhetssele, vilket är skonsamt för trädet och gör det möjligt att nå även svåråtkomliga grenar i trädets krona. Stora träd som växer vid gator kan också beskäras med hjälp av en skylift.

När man arbetar med att beskära träd, finns det flera aspekter att ta ställning till. Man måste se till att arbetet man utför gynnar omgivningen på bästa sätt. Men man måste på samma sätt se träden man arbetar med som levande individer. Trädens perspektiv är en viktig del, om inte den viktigaste.”

– Wikipedia, 20080723, http://sv.wikipedia.org/wiki/Arborist

En trädgård är verkligen något tålamodsprövande. Du måste låta tiden gå, och luka och fixa under tiden, innan den prunkar av grönska. Men när trädgården väl börjar fyllas av doftande rosorBrudbuketten i all ära. Läs Mer ... », slingrande vinrankorFikon och vin. Läs Mer ... », vackra hortensior och alla andra av naturens under, då är det verkligen värt mödan!

Knoppig buskros
Knoppig buskros

Vildvin
Vildvin

Kommentera